Når skjer eggløsningen? – eggløsningstester

Katinka Thors
Publisert:
26. september 2019
Sist oppdatert:
26. september 2019

Det er ingen tvil om at tidspunktet for eggløsning ofte er essensielt å vite når man prøver å bli gravid. Iallefall når man har forsøkt en stund uten å lykkes. Ved samleie, har man normalt et stort vindu for å treffe rett tidspunkt. Frisk sæd kan leve i 4 døgn etter utløsning og eggcellen kan leve i ca ett døgn etter det slipper. Det fertile vinduet, er for de fleste, dermed inntil 5 dager. Ved inseminering (IUI) og det brukes opptint sæd, vil spermen ha en mye kortere levetid (inntil ett døgn). Da vil timing være mye mer kritisk for å lykkes. Eggløsningstester kan hjelpe deg.

Det er flere måter å finne ut når eggløsningen skjer. Den mest vanlige måten er å bruke eggløsningstester som måler luteiniserende hormon (LH) i urinen. Det er også mulig å måle basaltemperatur hver morgen gjennom hele syklusen. For par eller kvinner i fertilitetsbehandling, er det ofte aktuelt å sette eggløsningssprøyte og gjøre en ultralydscanning noen dager før forventet eggløsning for å finne rett tidspunkt.

Om eggløsningstester

Eggløsningstesten vil vise positivt utslag mellom 12 og 48 timer før eggløsning faktisk skjer. For de fleste kvinner går det ca 24 timer fra den første LH-stigningen til eggløsningen skjer, men det varierer noe fra kvinne til kvinne. Etter at den har vist positiv, trenger man ikke teste mer. For det er den første stigningen som er utslagsgivende. Det betyr ingenting hvor lenge testen viser positiv. Noen vil kunne ha positiv test i flere dager (også etter at eggløsningen faktisk har skjedd) og hos noen vil det kun være noen få timer som det er mulig å få en positiv test. Men man kan ikke si med 100 prosent sikkerhet når eggløsningen faktisk skjer basert på eggløsningstester. Det viktige er å finne positiv test så raskt som mulig når stigningen har skjedd og så kan man beregne ca når eggløsningen skjer etter det.

I motsetning til graviditetstester, skal de fleste eggløsningstester ikke taes på morgenurin. LH vil normalt stige i blodet fra morningen etter at kvinnen har stått opp og vil være målbar i urin noen timer senere. Dermed vil man ikke kunne oppdage lh-stigningen før dagen etter dersom man kun tester på morgenurin. Dersom kvinnen har et kort vindu med høyt nivå av LH, så vil hun også risikere å ikke få med seg stigningen i det hele tatt.

Viktig å vite når du skal teste

Det er viktig å lese pakningsvedlegget nøye og følge instruksjonene fra produsenten. Ulike merker har ulike instruksjoner. Noen krever testing på morgenurin og andre krever testing på ettermiddag. Følg instruksjonene til den testen du bruker.

De fleste eggløsningstester vil først være positive når teststreken er like sterk eller sterkere enn kontrollstreken. Testen er dermed ikke positiv selv om det er en tydelig strek der. Dersom teststreken er svakere enn kontrollstreken, betyr det at testen er negativ. Det er LH i urinen, men ikke høyt nok til at man kan regne det som positiv test.

Ikke drikk store mengder væske før du tester og la det gå minimum fire timer siden sist du tisset før du tester.

Test tre ganger om dagen hvis ikke instruksjonen til testene sier noe annet. Test gjerne morgen, ettermiddag og kveld. Dersom du glemmer det om morgenen, så er det som regel den minst viktige. Ved å teste flere ganger om dagen minsker du sjansen til å gå glipp av stigningen dersom du har kort vindu med positiv test.

Du trenger ikke teste gjennom hele syklusen. Du kan regne med at eggløsningen skjer ca 14 dager før forventet menstruasjon og dermed kan du starte å teste noen dager før det igjen. Ved uregelmessig syklus, kan du ta utgangspunkt i den korteste syklusen du har hatt det siste halve året og starte testing 20 dager før forventet menstruasjon.

Du skal ikke vente med samleie til testen viser positiv. Det mest fertile vinduet er 2-3 dager før eggløsning. Altså 1-2 dager før positiv eggløsningstest. Dersom du har samleie annenhver dag i denne perioden, vil det være et godt utgangspunkt.

Synes du artikkelen inneholder vanskelige ord og begreper? Sjekk ut vår fertilitetsordliste og finner du ikke det du lurer på der, så gi oss beskjed. Ordlisten oppdateres stadig.

Følg oss

Om oss

Vilbligravid.no er et nettmagasin om fertilitet og ufrivillig barnløshet. Her vil du få nyheter om fertilitet og relevant stoff for deg som er ufrivillig barnløs.

Vi holder også månedlige livesendinger hvor du kan stille spørsmål til vårt team og samarbeidspartnere.

Siste innlegg

Siste nytt om bioteknologiloven

I dag behandlet stortinget endringer i bioteknologiloven for andre gang. Etter første behandling kunne det se ut som at det kunne bli full stopp for sæddonasjon. I dag ble dette [...]
Les mer

Livsstil

Ikke gå glipp av viktige nyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta relevant innhold direkte i din innboks.

Nyhetsbrev - Mailchimp