Gjør 2020 til et godt år. To oppgaver som hjelper deg på vei

Katinka Thors
Publisert:
17. januar 2020
Sist oppdatert:
17. januar 2020

Vi har lagt bak oss et år og skal inn i nytt. Vi har også lagt bak oss et tiår og starter på ti nye år. Eller gjør vi egentlig det? Har vi ikke alltid både år og tiår bak oss? Uansett når vi setter oss ned og gjør opp status? Du kan starte nå. Gjør 2020 til et godt år.

Vi er kanskje skrudd sammen sånn at vi lager systemer for å få oversikt. Det hjelper oss til å strukturere oss og samle oss og det hjelper oss til å se bakover for å planlegge fremover. Men om du gjør det den 31/12, 17/1 eller på en helt annen dato, spiller vel egentlig ingen rolle? Dagen i dag er uansett den første dagen i resten av ditt liv. Selv om det er litt klisjé, så er det jo ikke mindre sant.

Skal du snart gjennom ditt første ivf-forsøk og lurer på gangen i forsøket? Les om det her

Ufrivillig barnløs – nok et år

Mange ufrivillig barnløse gjorde mange tunge sukk rundt nyttårsaften. En oppsummering av året var ikke av det positive slaget. Kanskje man var sterkt påvirket av en tung julefeiring uten det viktigste i livet som “alle andre” har? De positive forventningene for 2019 hadde ikke blitt oppfylt. For mange var ikke dette den første nyttårsaftenen heller som var slik. Det har vært en rekke med slike nyttårsaftener. Det tærer på. Måtte det nå bli den siste.

Nyttårsaften minner oss om tiden som går. Plutselig var vi her igjen. Et år eldre og et år med tapt tid føles det som. 12 eggløsninger gikk inn i historien uten resultat – for den som har regelmessig syklus…. sukk.

Med på reisen ligger alltid kalenderen. Kalenderen som viser hvor i syklusen man er og samtidig minner om at tiden går og går…. og går. Mensen… nok en gang brister håpet.

Å være ufrivillig barnløs er ikke for pingler. Det er en berg- og dalbane og det er mange tunge dager. Alle som har opplevd det, nikker gjenkjennelig. Man svinger mellom håp, sorg, glede, forventninger og sorg igjen. Med på reisen ligger alltid kalenderen. Kalenderen som viser hvor i syklusen man er og samtidig minner om at tiden går og går…. og går. Mensen… nok en gang brister håpet. Nok en gang er det på’n igjen med nytt mot. Det er som nytt år hver måned. Så utrolig tungt og slitsomt.

Stort sett går tankene og planene frem til neste eggløsning eller behandlingsopplegg. La oss ikke snakke om de eggløsningene som føles helt bortkastet fordi man ikke får gjort et forsøk. Stress.

Å finne gleder i en tung tid gjør den tunge tiden mindre tung.

Men går det an å snu alt dette stresset? Går det an å leve og glede seg over livet selv om man står i ufrivillig barnløshet og ivf-forsøk med hormoner og alt det medfører? Er det mulig se tilbake på tiden som ufrivillig barnløs med glede og gode minner?

Husk at du må ta et skritt om gangen for å komme deg fremover.

Svaret er ja. Det er faktisk mulig. Men det skjer kanskje ikke av seg selv og uten innsats. Husk at du må ta et skritt om gangen for å komme deg fremover.

Les mer om hvordan Natalie gjør endringer i sitt liv som både øker trivsel og fertiliteten.

Ok, hver dag blir ikke like bra. Det kommer også de tunge dagene hvor alt føles håpløst og det er helt greit å føle det slik iblant når det ikke blir som man ønsker. Så kommer det bedre dager og du kan til og med ta deg selv i å finne ut at dette var en veldig bra dag. Det er mulig.

2 oppgaver som gjør 2020 til et godt år:

For mange krever det litt planlegging. Så i dag skal du få to oppgaver for å komme deg et skritt videre i rett retning:

  1. Skriv opp alle dine drømmer. En slags bucket liste. Ting du gjerne vil gjøre, men denne hersens prøvingen står stadig i veien. Det kan hende det er en ferietur? Drøm stort! Ikke begrens deg. Det kan gjerne være ting som du KAN gjøre nå, men som blir veldig vanskelig når man har barn. Skriv akkurat det du har mest lyst til. Flere ting. Så velger du MINST en ting fra listen som du SKAL gjennomføre i løpet av 2020. Ja, du SKAL tørre å planlegge den ferieturen du har sånn skikkelig lyst til å dra på. Hva er det verste som kan skje? At du er blitt gravid før avreise? Krise 😉 Det verste som kan skje er at du må endre planer underveis. Det går alltid fint. Det kan gjerne være noe helt crazy og det trenger jo ikke koste penger.
  2. Skriv så ned alt i livet du ikke er så fornøyd med. Ting som stresser deg, ting du trives dårlig med. Kanskje det er en jobbsituasjon eller mennesker du omgåes med som tapper deg for krefter? Her skal du ikke skrive opp at du er ufrivillig barnløs, for det er så tydelig for deg uansett. Velg ut et av punktene som du skal bestemme deg for å gjøre en endring med i 2020. Få dette ene negative momentet ut av livet ditt. Legg en strategi og handlingsplan for det.

Tips til gjennomføringen

Kanskje du lenge har gått og tenkt på at du gjerne skulle lære deg å fotografere? Å bli skikkelig flink liksom? Hva med å melde deg på et kurs for å lære nettopp det? Eventuelt bare google for du kan egentlig lære deg alt du vil ved hjelp av å søke informasjon på nett. Andre ting som kan hjelpe deg å ta fokuset vekk fra barneønsket kan være alle mulige slags prosjekter egentlig. Kanskje du lengter etter å få tid til å pusse opp et rom? Sett av tid og gjennomfør det. Et prosjekt med et tydelig og konkret mål kan være veldig motiverende å jobbe med. Og det gir en veldig god følelse når det er gjennomført.

Til oppgave to: Drømmer du egentlig om å se deg om etter en ny jobb? Det er veldig mange ufrivillig barnløse som venter alt for lenge med å endre en uholdbar arbeidssituasjon nettopp fordi de venter på å bli forelder. De er redd for hva som kan skje hvis de blir gravide rett etter oppstart i ny jobb. Det de ikke tenker på er at stress påvirker fertiliteten negativt. Det kan fort bli en ond sirkel. Bestem deg nå for at 2020 er det året du bryter de onde sirklene og prioriterer det som er bra for deg selv.

Det KAN faktisk hjelpe deg til at 2020 blir et bra år uansett om det store målet og drømmen blir oppfylt eller ei.

Ha et godt 2020 fylt av latter, glede og massevis av babystøv.

Vil du hjelpe andre ved å dele din historie og opplevelse med oss?

Følg oss

Om oss

Vilbligravid.no er et nettmagasin om fertilitet og ufrivillig barnløshet. Her vil du få nyheter om fertilitet og relevant stoff for deg som er ufrivillig barnløs.

Vi holder også månedlige livesendinger hvor du kan stille spørsmål til vårt team og samarbeidspartnere.

Siste innlegg

Siste nytt om bioteknologiloven

I dag behandlet stortinget endringer i bioteknologiloven for andre gang. Etter første behandling kunne det se ut som at det kunne bli full stopp for sæddonasjon. I dag ble dette [...]
Les mer

Livsstil

Ikke gå glipp av viktige nyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta relevant innhold direkte i din innboks.

Nyhetsbrev - Mailchimp