7 tips: Hvordan bli gravid fort?

Katinka Thors
Publisert:
29. mars 2021
Sist oppdatert:
18. oktober 2022

Avgjørelsen er tatt og nå skal det bli barn. Men de positive testene uteblir. Hva kan dere selv gjøre for å øke sjansene? Vi har samlet våre beste tips til hva du selv kan gjøre for å optimalisere sjansene til å bli gravid fort.

1. Kosthold og kosttilskudd

Det kommer stadig ny forskning på hvordan kosthold kan påvirke fertiliteten og resultatene er klare: Kostholdet påvirker fertiliteten. De samme mekanismene som påvirker hjerte- og karsykdommer, påvirker også vår evne til å reprodusere oss. Derfor er det heller ingen revolusjonerende ny diett du skal starte på når du planlegger å få barn. De samme kostholdsrådene som gjelder for normal sunn helse, er like viktige når du ønsker å bli gravid. Rådene gjelder både for kvinner og menn.

Vitaminer og mineraler

Det er påvist sammenheng mellom fertilitet og nivå av mineraler som jern, sink og selen. Av vitaminer er vitamin D særlig viktig for celledelingen og derfor også for fertiliteten. Men også vitamin E og B er viktige. De fleste vet at man skal ta folsyre når man ønsker å bli gravid. Dette er for å begrense faren for ryggmargsbrokk hos barnet. Det de færreste vet, er at folat, som er et B-vitamin, også er viktig for å lykkes med å bli gravid. B6 og B12 er også viktige B-vitaminer.

Kvinner som forsøker å bli gravide, anbefales å ta kosttilskudd for å sørge for at de får i seg de nødvendige vitaminene og mineralene. Men det er også viktig å ikke overdrive, da for mye også kan skade. For eksempel er det påvist sammenheng mellom for høyt nivå av vitamin A og skader på fosteret.

Svært mange kvinner i Norge har for lavt nivå av vitamin D og trenger tilskudd. Ønsker du å komme fort opp til optimalt nivå, som er rundt 100nmol/L, litt høyere enn det som normalt anbefales, bør du kontakte din lege for å gjøre dette på en trygg måte. D-vitamin er fettløselig, og for høyt nivå vil lagres i kroppen og kan føre til forgiftning, men for mange vil det allikevel være fornuftig å ta sterkere tilskudd enn det som finnes reseptfritt tilgjengelig i Norge.

Omega 3

Vi har to essensielle fettsyrer. Vi kaller dem essensielle fordi vi er avhengige av å få dem i oss gjennom kosten. Dette gjelder omega 3 og omega 6. Når du forsøker å bli gravid, så er det viktig å ta omega 3- tilskudd og spise fisk to til tre ganger i uka, og gjerne også som pålegg på brødskiva. Omega 6 får vi enkelt i oss gjennom maten vi spiser, og vil da bidra til å redusere opptaket av omega 3. Omega 3 og omega 6 må være i balanse. Så selv om omega 6 også er viktig, trenger du ikke fokusere på denne. Den får du i deg uansett.

Q10

Eldre kvinner har mindre Q10. Q10 er viktig for kraftverket i cellene, og dermed også viktig for celledelingen og fertiliteten. Dersom du er over 35 år, kan du ta tilskudd av Q10 for å bedre sjansen for korrekt celledeling.

Blodsukker og vekt

Fertilitetsekspertene er veldig fokusert på sammenhengen mellom vekt og fertilitet. Forskning viser ikke bare sammenheng mellom overvekt og redusert fertilitet, men også øker overvekt faren for abort og komplikasjoner i svangerskapet. Så dersom du er overvektig, er det mange gode grunner til å starte en prosess med å gjøre noe med dette. Men det er ingen grunn til å gå ned raskt. 0,5 kilo i uka er nok og du bør samtidig sørge for at kroppen får i seg den næringen den trenger.

Blodsukker har ofte en sammenheng med vekt. Det er viktig å spise slik at blodsukkeret holder seg mest mulig stabilt. Det gjør du blant annet ved å unngå hvitt mel og raffinert sukker, eller i allefall begrense disse. Vi ser at den dietten som oftest trekkes frem som gunstig for fertilitet, er middelhavsdietten. Vi erfarer at dette er et kosthold som også virker positivt på lidelser som PCOS og stoffskifteproblemer.

2. Reduser stress – økt stress reduserer fertiliteten

Kroppen vår styres av hormoner, og stresshormoner har en viktig funksjon. Men når det kommer til fertilitet, vil langvarig og belastende stress påvirke fertiliteten negativt. Dersom du vet at du har områder i livet som gjør deg stresset på en negativ måte, bør du se på mulige løsninger for å eliminere dette nå.

3. Regelmessig og nok søvn bidrar til optimal hormonbalanse

Søvn er et annet område i livet som reguleres av hormoner. Og vårt søvnmønster har også påvirkning på vår hormonbalanse. Derfor er regelmessig søvn, og ikke minst nok søvn, viktig når du ønsker å bli gravid. Målet bør være å legge seg omtrent til samme tid hver dag, og stå opp på samme tid. Også i helgene.

4. Moderat trening

Det er mange som tenker at det er viktig å trene masse for å holde seg sunn og frisk. Jo mer trening og jo hardere trening, jo bedre tenker vi. Heldigvis er det ikke slik. Tvert i mot, er det bevist at moderat trening både i mengde og intensitet er det beste. Litt hurtig gange 30 minutter hver dag er anbefalt. Andre anbefalte treningsformer er pilates og yoga.

Dersom du allerede trener hardt og mye, og trives med det, er det ingen grunn til å slutte. Men du skal ikke presse deg til mer enn du egentlig føler at du orker.

5. Finn eggløsningen

Vet du når du har eggløsning? Hvis svaret ikke er ja på dette spørsmålet, så bør du få gjort noe med det med en gang. Det hjelper lite å ha samleie på syklusdag 21, hvis eggløsningen var på syklusdag 14 (bortsett fra at dere kanskje hadde stor glede av det da). Det er flere måter å spore opp tidspunktet for eggløsning. Vi anbefaler å bruke eggløsningstester. Forskning viser at det er den mest pålitelige metoden.

Les mer: Når skjer eggløsningen? – om bruk av eggløsningstester

6. Sex annenhver dag rundt eggløsningen

Det sier seg vel selv at det er fornuftig å ha sex rundt eggløsningen når du prøver å bli gravid, så dette føles kanskje som en nobrainer. Men det er faktisk også viktig å ikke ha sex for ofte. Dersom mannen kommer for ofte, vil ikke hver utløsning inneholde optimalt antall friske og spreke sædceller som vi ønsker. Så, jo, du skal ha sex ofte, men ikke for ofte. Annenhver dag er anbefalt. Husk at sædcellene også lever i inntil fire døgn etter utløsningen, så det handler ikke om å ha sex på det rette klokkeslettet, men heller det rette tidsrommet og med en god «ladning» hver gang.

7. Medikamenter du bør unngå

Dette punktet er det mange som ikke vet om, men allikevel greit å ha i bakhodet når du forsøker å bli gravid. Noen av de mest vanlige, reseptfrie medikamentene vi får kjøpt på apoteket kan redusere sjansene til å lykkes med å oppnå graviditet. Det gjelder NSAIDS, som for eksempel ibuprofen (ibux). Nå er det slik at de fleste kvinner som bruker slike legemidler, vil ikke oppleve problemer med å bli gravide, men hvis du har forsøkt en stund, og KAN unnvære å bruke disse legemidlene, så anbefaler vi å la være. Dersom du bruker et NSAID-preparat fast og i samråd med lege, er det selvsagt viktig å diskutere dette med lege før du eventuelt slutter å bruke det.

Var det et av rådene du ikke visste om fra før?

Hva er ditt beste råd for å lykkes med å bli gravid fort? Tips oss gjerne.

Følg oss

Om oss

Vilbligravid.no er et nettmagasin om fertilitet og ufrivillig barnløshet. Her vil du få nyheter om fertilitet og relevant stoff for deg som er ufrivillig barnløs.

Vi holder også månedlige livesendinger hvor du kan stille spørsmål til vårt team og samarbeidspartnere.

Siste innlegg

Siste nytt om bioteknologiloven

I dag behandlet stortinget endringer i bioteknologiloven for andre gang. Etter første behandling kunne det se ut som at det kunne bli full stopp for sæddonasjon. I dag ble dette [...]
Les mer

Livsstil

Ikke gå glipp av viktige nyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta relevant innhold direkte i din innboks.

Nyhetsbrev - Mailchimp