Inseminering: Så enkelt kan man bli gravid uten en mann.

Katinka Thors
Publisert:
12. desember 2019
Sist oppdatert:
12. desember 2019

Vi har alle tipsene du trenger for å lykkes! Tradisjonelt må man være to for å lage barn – mann og dame. Men det går også helt fint å bli gravid dersom man er enslig eller lesbisk kvinne ved bruk av sæddonor.

Enkelt å bli gravid!

Det er mange som tenker at det å bli gravid med sæddonor er veldig komplisert. Men det trenger det absolutt ikke være. Dersom fertilitetsutredningen er fin og man er forholdsvis ung, så kan man bli gravid ved hjelp av inseminering. Det er ikke store forskjellen fra å bli gravid på den naturlige måten – egentlig.

Jo, man mangler kanskje kosen og romantikken. Men rent teknisk sett, er det ikke så vanskelig å bli gravid uten å ha samleie. Det er den eldste formen for assistert befruktning. Den første kjente vellykkede insemineringen ble utført så langt tilbake som 1884 i  Philadelphia der Dr. William Pancoast brukte sæden til en medisinstudent.

1. Hvordan er reglene for assistert befruktning?

I Norge kan ikke enslige kvinner få assistert befruktning. Men dersom to kvinner lever i et ekteskapsliknende forhold, kan de få hjelp i Norge. Man trenger ikke være gift, men man skal ha vært samboere over tid. Da oppfyller man kravene for å kunne få assistert befruktning jfr bioteknologiloven. På grunn av det strenge lovverket i Norge er det mange kvinner som reiser til Danmark for å få hjelp til å bli gravide. Dette gjelder særlig enslige kvinner.

2. Få støtte til assistert befruktning

I det offentlige får man som par dekket inntil tre forsøk. Man må da dekke medisinutgifter selv med inntil NOK 17 730, men utover dette vil man få refundert utgiftene man har til medisiner. Dersom alt er fint i fertilitetsutredningen vil man ikke komme opp i så høye utgifter til medisiner.

Offentlige sykehus har noe ventetid, men ved de private klinikkene kan man få hjelp på kort varsel. Da betaler man for behandlingen selv, men får fremdeles dekket medisinutgifter som overstiger egenandelen.

Du kan lese mer om de offentlige ordningene her.

3. Hvor skal du starte?

Dersom du lever i et lesbisk parforhold, starter forberedelsene med et besøk til fastlegen som vil henvise dere videre i systemet.

Dersom du er enslig, må du selv ta litt mer styring i prosessen. Forberedelsene starter med to viktige punkter:
1. Du må gjøre en fertilitetsutredning
2. Bestemme deg for en klinikk.

Hvilken rekkefølge du gjør dette, er ikke avgjørende, men vi anbefaler å starte med å dra til en gynekolog eller fertilitetsklinikk i Norge for å gjøre en fertilitetsutredning. Da har du noen tall og informasjon som du kan sende til klinikken du har valgt.

4. Gjennomfør en fertilitetsutreding

Fertilitetsutredningen tar en drøy måned å få gjort siden den forutsetter undersøkelser på spesielle dager i syklusen din. Etter fertlitetsutredningen er det enklere for gynekologen og klinikken å si noe om hvilken behandling de vil anbefale deg videre. Dersom du er ung og alt ser fint ut, blir du gjerne anbefalt å gjøre insemineringer.

5. Sjekk at du er frisk

I tillegg til å gjøre en fertilitetsutredning skal man ta blodprøver for å sjekke at man ikke er smittet av hiv eller hepatitt jfr bioteknologiloven. Dersom du skal til behandling i utlandet, så må du sjekke hva som gjelder for det aktuelle landet. Klinikken du velger hjelper deg med dette. Det er ingen absolutte krav til kvinnens alder, men veiledende aldersspenn er mellom 25 og 40 for offentlig behandling. I det private er gjerne øvre aldersgrense på 45 år. Erfaringsmessig får man ikke behandling i det offentlige når man har passert 40 år.

Etter at kvinnen har fått klarsignal for inseminering, kan hun normalt insemineres ved neste eggløsning uten bruk av kostbare medisiner.

6. Finn det beste tidspunktet for inseminering

Det finnes ulike metoder å finne riktig tidspunkt for inseminering. De to metodene som er mest vanlig, er å bruke eggløsningstester eller gjøre en ultralydscanning for å bestemme tid for å sette en eggløsende sprøyte og insemineringstidspunkt.

Når man bruker eggløsningstester er det normalt at klinikken ønsker å inseminere dagen etter første positive eggløsningstest. Her er det er noe ulikt fra klinikk til klinikk om de ønsker at du skal teste kun på morgenurin, eller flere ganger om dagen. Dette er altså en måte å bli gravid på, som ikke krever noen medisiner.

Når man skal sette eggløsningssprøyte, tar klinikken utgangspunkt i kvinnens normale sykluslengde og bestemmer en dag for ultralydscanning. Da måles den største folikkelen og tykkelse på livmorslimhinnen for å vurdere det optimale tidspunktet for å sette eggløsningssprøyten. Man bestemmer også tid for inseminering ved denne undersøkelsen.

Noen kvinner rekker å få naturlig eggløsning før eggløsningssprøyta settes. Det kan derfor være fornuftig å ta eggløsningstester i tillegg, slik at man får oppdaget om kroppen går i eggløsning selv før eggløsningssprøyta blir satt.

7. Selve insemineringen

For de aller fleste oppleves en inseminering som en vanlig celleprøve av livmorhalsen helt uten smerter. Det er fort gjort og normalt kan man gå fra klinikken etter bare minutter. Noen foretrekker å ligge litt etterpå, men det skal ikke være nødvendig.

Ved insemineringen settes et spekel inn i skjeden før det føres et kateter opp i livmor for å avlevere spermen. Dette kalles for intrauterin inseminering (IUI). Altså en “inn-i-livmor-inseminering”. Da må det brukes IUI-klar sperm som er renset. Da inneholder prøven kun friske sperm i en spesialvæske. Alle de naturlig forekommende sædvæsker og celler er altså renset ut i forkant.

8. Vent på svar

Så starter “the waiting game”. Først to uker etter insemineringen kan du teste med en urintest hjemme for å få svar på om du er gravid. For de fleste er dette lange uker og det anbefales å ikke teste før testdato. Bruk heller tiden til å gjøre noe hyggelig og som får deg til å tenke på noe annet.

Lykke til!

Følg oss

Om oss

Vilbligravid.no er et nettmagasin om fertilitet og ufrivillig barnløshet. Her vil du få nyheter om fertilitet og relevant stoff for deg som er ufrivillig barnløs.

Vi holder også månedlige livesendinger hvor du kan stille spørsmål til vårt team og samarbeidspartnere.

Siste innlegg

Siste nytt om bioteknologiloven

I dag behandlet stortinget endringer i bioteknologiloven for andre gang. Etter første behandling kunne det se ut som at det kunne bli full stopp for sæddonasjon. I dag ble dette [...]
Les mer

Livsstil

Ikke gå glipp av viktige nyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta relevant innhold direkte i din innboks.

Nyhetsbrev - Mailchimp