Endelig! Assistert befruktning til enslige og eggdonasjon tillatt i Norge

Katinka Thors
Publisert:
27. mai 2020
Sist oppdatert:
27. mai 2020

I går, tirsdag den 26 mai ble en gledens dag for mange ufrivillig barnløse i Norge. Stortinget vedtok en historisk endring i Bioteknologiloven som vil gjøre det mulig å bruke eggdonor for ufrivillig barnløse par og enslige kvinner vil kunne få assistert befruktning. I tillegg vil gravide kvinner få tilbud om tidlig ultralyd og mulighet for å ta den risikofrie NIPT-testen for å kunne avdekke sykdom hos fosteret tidlig i svangerskapet.

Mange ubesvarte spørsmål

Hva betyr dette egentlig i praksis? Når vil de nye endringene tre i kraft? Hvor lang ventetid blir det? Hva vil det koste å gjøre dette i Norge? Hvem vil ha mulighet til å få dette dekket av det offentlige? Og hvordan blir dette egentlig sammenliknet med å reise til Danmark eller andre land som mange har gjort til nå?

Skjær i sjøen?

Sylvi Listhaug valgte å stemme for lovendringen selv om hun egentlig er imot eggdonasjon og assistert befruktning til enslige. Hun hevder at Norge får et mye strengere regelverk for assistert befruktning til enslige enn andre land og det blir ingen frislipp for eggdonasjon. Dette har har gjort mange bekymret.

Les mer her: Listhaug stemte for all liberalisering av bioloven – Slakter KrFs grep

Videre kan Ingolf Ropstad meddele at han ikke kommer til å jobbe for at dette skal innføres så raskt som Stortinget ønsker og Kristin Clemet utelukker ikke omkamp. Dette til tross for at meningsmålinger er tydelige på at de nye endringene er godt forankret i befolkningen.

Les mer her: KrF-lederen: – Kommer ikke til å jobbe for at dette skal innføres så raskt som Stortinget ønsker

Les mer her: Utelukker ikke omkamp om assistert befruktning og eggdonasjon

Loven har god oppslutning

Vi vet at de fleste representantene fra regjeringspartiene Høyre og Venstre stemte i mot loven og sin egen overbevisning for å holde seg lojale til samarbeidsavtalen til regjeringen fra Granavolden. Kan Krf og motstanderne av de siste lovendringene stikke kjepper i hjulene når de har så liten støtte?

Vi svarer

Vi kan ikke gi alle svarene på det nåværende tidspunkt. Men vi vet en god del og kan svare på det som er klart.

Derfor kommer vi til å holde en rekke webinarer tiden som kommer for å svare på deres spørsmål så langt vi kan. Det første webinaret holder vi i morgen og du kan melde deg på ved å registrere deg her (lenke).

Dersom du ikke har mulighet til å delta live på webinaret, så vil du allikevel kunne se det i opptak dersom du registerer deg.

Bildebeskrivelse: Over hele landet flagget selvvalgte enslige mødre over at loven endelig reflekterer deres egen familieform.

Følg oss

Om oss

Vilbligravid.no er et nettmagasin om fertilitet og ufrivillig barnløshet. Her vil du få nyheter om fertilitet og relevant stoff for deg som er ufrivillig barnløs.

Vi holder også månedlige livesendinger hvor du kan stille spørsmål til vårt team og samarbeidspartnere.

Siste innlegg

Siste nytt om bioteknologiloven

I dag behandlet stortinget endringer i bioteknologiloven for andre gang. Etter første behandling kunne det se ut som at det kunne bli full stopp for sæddonasjon. I dag ble dette [...]
Les mer

Livsstil

Ikke gå glipp av viktige nyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta relevant innhold direkte i din innboks.

Nyhetsbrev - Mailchimp